Karppaus

KarppausKarppaus, karppaaminen (Low Carb) ja alakarppaus ovat kansansuussa muotoutuneet termit vähähiilihydraattiselle ruokavaliolle. Karppauksen ideana on rajoittaa hiilihydraattien saantia, ja siten insuliinihormoonin erittymistä haimassa. Ilman insuliinia keho on kykenemätön varastoimaan rasvaa, koska ns. lipogeneesi ei käynnisty. Ilman hiilihydraatteja veren insuliinitasot eivät juurikaan nouse. Vähähiilihydraattiselle ruokavaliolle on vakiintunut myös lyhenne VHH-ruokavalio ja VHH-dieetti. Karppaukseen liittyy usein myös rasvojen ja proteiinin lisääminen ruokavalioon.

Karppaus ja nopea painonpudotus

Karppauksen teho hyvänä kehonpainon pudottajana tunnustetaan yleisesti. Kriittisimmät arvostelijat väittävät kuitenkin että varsinkin Atkinsin dieetin nopea painonpudotus, joka alkuvaiheessa tapahtuu, johtuu pääosin kehon veden määrän vähentymisestä. Tämä perustuu siihen että lihasten maksaan ja lihaksiin varastoitunut hiilihydraatin muoto, glykogeeni sitoo paljon vettä ja kun glykogeeni on poltettu energiana loppuun, poistuu samalla myös paljon vettä. Vaikka tämä asia otettaisiinkin huomioon, on vähähiilihydraattinen ruokavalio siltikin nopea keino laihtua, varsinkin jos ei haluta puuttua voimakkaasti syömisen määrään.

Hyväkarppaus

Hyväkarppaus sopii hyvin niille, joiden energiantarve on suuri esimerkiksi aktiivisen liikuntaharrastuksen takia. Hyväkarppauksen ideana on käyttää hiilihydraatteja järkevästi. Se tarkoittaa esimerkiksi tyhjien kaloreiden välttämistä, eli pyritään syömään hiilihydraatteja sellaisista ruoka-aineista, jotka ovat ravintoainetiheydeltään suuria. Lisäksi hyväkarppaamiseen kuuluu nopeiden hiilihydraattien välttäminen ja hitaiden hiilihydraattien suosiminen.